Pokud si doma uvaříte šunku, rozhodně nebude krásně růžová a také dlouho nevydrží. Proto jsou na světě dusitany. Na trhu existují výrobky, které údajně dusitany neobsahují, přesto si zachovávají růžovou barvu a přijatelnou trvanlivost. Jenže oni tam jsou – ve formě rostlinných extraktů. Nezapomínejte, že uzeniny do našeho jídelníčku patří jen okrajově – jsou potenciálně karcinogenní.
Petr Havlíček o tom, zda vůbec existují zdravé uzeniny.
Petr Havlíček (* 1969) je jeden z nejznámějších českých výživových poradců. Je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně, výživou a zdravým životním stylem se zabývá již od roku 1995. Nejvíce se zapsal do povědomí osmiletým účinkováním v seriálu TV Prima „Jste to, co jíte“, měl také oblíbený pořad na Rádiu Impuls, o výživě napsal 6 knih. K jeho klientům patří či patřili mnozí vrcholoví sportovci (Kateřina Neumannová, Roman Šebrle, Petra Kvitová) i další celebrity.