V jídelníčku není pampeliška žádná novinka, její výrazně zubaté listy byly již před 400 lety mimořádně oblíbenou potravou. Zejména ve Francii se od poloviny 17. století stala pampeliška oblíbeným salátem. Tam se rostlina, která je u nás považována za plevel, iv současnosti ve velkém šlechtí a pěstuje.
Sezóna pampelišky je na jaře, začíná kvést už v březnu a pokračuje během celého léta. Pampeliška chutná kořeněně-trpko až mírně hořce. Pampeliška se již staletí využívá v přírodní medicíně – koneckonců, její slovenský název je pampeliška lékařská. Za mimořádně účinnou se považuje hořká látka taraxacin, která dodává pampelišce její typickou chuť. Tato rostlinka obsahuje také velké množství éterických olejů a antibiotických látek.
Dětem ne vždy chutná
Pampeliška pomáhá například při problémech s ledvinami, žlučníkem, játry a žaludkem, stejně jako při dně a revmatismu. Její dehydratační účinek je legendární. Také má vysoký obsah inulinu, vlákniny, která vyživuje střevní flóru a udržuje ji zdravou. Obsah vitamínu C v pampelišce je také působivý: ve sto gramech se nachází přibližně 68 miligramů, což jsou dobré dvě třetiny naší denní potřeby. Na druhé straně má pampeliška nízký obsah kalorií a tuků, což z ní činí ideální zeleninu pro lidi, kteří si potrpí na postavu. Listy i květiny jsou naprosto bezpečné i pro děti, v závislosti na odrůdě a ročním období však může být obsah hořkých látek, zejména v listech, tak vysoký, že pampeliška dětem prostě nechutná.
S přípravou téměř není práce
Pampeliška chutná nejlépe, když se sklízí čerstvá, protože listy poměrně rychle vadnou. Proto byste je měli připravit co nejdříve. Jejich životnost v chladničce prodloužíte, pokud je zabalíte do vlhké utěrky. Jelikož pampelišku můžete jíst doslova celou, s její přípravou není téměř žádná práce. Stačí ji opláchnout, dobře osušit a nakrájet podle receptu. Jemná mladá jarní pampeliška se výborně hodí samostatně nebo spolu s jinou listovou zeleninou pro přípravu křupavého salátu.
Do pomazánek, polévek i salátů
Listy můžete také nakrájet na jemné pásky a vmíchat je například do bylinkového tvarohu nebo bylinkového másla. Někteří ji mají rádi i na chlebu potřeném máslem nebo na zeleninových jídlech. Větší listy pampelišky lze připravit stejně jako špenát nebo vařit v zeleninových polévkách a dušených jídlech. Žluté květy pampelišek jsou pěknou a chutnou ozdobou jarních a letních salátů nebo jiných jídel.